Is leasing een levering of een dienst?

Bij leasing kan sprake zijn van verhuur (veelal bij operationele lease) maar ook van een levering (veelal bij financial lease). Het onderscheid is van belang bij het bepalen van de wijze van facturering en het (bij grensoverschrijdende lease) bepalen van het land waarin BTW is verschuldigd. Van een levering is in ieder geval sprake als partijen zijn overeengekomen dat de lessee het goed uiterlijk bij de betaling van de laatste termijn in eigendom verkrijgt. Er is dan sprake van ‘huurkoop’ en er vindt een levering plaats bij aanvang van de overeenkomst. De lessor moet op dat moment BTW berekenen over het totaal van de leasetermijnen, verminderd met een eventuele renteopslag. Van een levering is eveneens sprake indien de lease-overeenkomst ten minste de volgende elementen bevat:
  • de lessee kan feitelijk over het goed beschikken, en;
  • kosten van gebruik en risico waardeverandering en tenietgaan zijn steeds voor rekening van de lessee;
  • de lessee heeft slechts een koopoptie, maar als gevolg van de prijs van de optie mag verwacht worden dat hij deze optie uitoefent (lage prijs, bijv. 10% van verwachte economische waarde);
  • de lessee kan het goed tussentijds kopen door middel van vervroegde aflossing (zonder boete);
  • de overeenkomst kan - afgezien van vervroegde aflossing - niet eenzijdig beëindigd worden.
Voldoet men niet aan het voorgaande, dan is sprake van een dienst. In dat geval moet telkens BTW worden afgedragen over de periodieke leasetermijn.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 372 vragen en antwoorden over BTW.