Wat is de plaats van dienst bij verhuur van roerende zaken (waaronder vervoermiddelen)?

Per 1 januari 2010 is de verhuur van vervoermiddelen, voor een periode korter dan 30 dagen, belast in het land waar het vervoermiddel aan de huurder ter beschikking wordt gesteld. Is de periode van verhuur langer dan 30 dagen, dan vindt de verhuur van het vervoermiddel plaats, in het EU-land waar de verhuurder is gevestigd.
Let op! Voor schepen is deze periode 90 dagen.

Voor andere vormen van verhuur van roerende zaken geldt het volgende. Deze diensten vinden plaats in het land waar de belastingplichtige EU afnemer is gevestigd. Wordt de dienst verleend aan een afnemer in een ander EU-land en is deze afnemer geen ondernemer, dan is de plaats van dienst het land van de dienstverlener. Een Nederlandse ondernemer met afnemers binnen de EU, doet er goed aan deze afnemer te vragen naar een BTW-identificatienummer. Kan de afnemer dit nummer niet geven, dan is het verstandig om Nederlandse BTW te berekenen.

Let op! Wordt de dienst verleend aan een afnemer buiten de EU dan is niet van belang of deze afnemer al dan niet ondernemer is. U kunt in die gevallen altijd zonder BTW factureren.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 372 vragen en antwoorden over BTW.