Wat is de plaats van dienst bij telecommunicatiediensten?

Telecomdiensten vallen in princie onder de hoofddienst. Dat betekent dat de telecomdiensten aan btw-plichtige ondernemers in de EU belast zij in het land waar de ondernemer is gevestigd.

Voor telecomdiensten aan niet-belastingplichtige afnemers binnen de EU geldt dat de telecomdienst belast is inhet EU-land waar de dienstverlener is gevestigd.
Let op! Worden de telecomdiensten aan een niet-belastingplichtige EU consument verricht door een niet in de EU gevestigde telecomdienstverlener, dan worden de telecomdiensten toch geacht in het land van de consument (de beller) plaats te vindne. Als gevolg van deze regeling moeten de buiten de EU gevestigde aanbieders zich registreren voor Nederlandse BTW-doeleinden en hier BTW in rekening brengen aan hun particuliere afnemers.

Nederlandse telecomaanbieders factureren alle Nederlandse afnemers met BTW. Datzelfde geldt voor hun afnemers niet-ondernemers in andere EU-landen. Ook daarvoor is Nederland de plaats van dienst.

Let op! Wordt de dienst verleend aan een afnemer buiten de EU dan is niet van belang of deze afnemer al dan niet ondernemer is. U kunt in die gevallen altijd zonder BTW factureren.

Telecommunicatiediensten zijn diensten die betrekking hebben op de transmissie of uitzending van signalen, tekst, beeld of geluid of informatie van allerlei aard op wat voor manier ook. De overdracht en het verlenen van een recht van capaciteit voor een dergelijke transmissie, uitzending of ontvangst maar ook de verstrekking van toegang tot internet en andere informatienetwerken wordt aangemerkt als telecomdienst. Telecomdiensten zijn breed gedefinieerd.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 372 vragen en antwoorden over BTW.