Behoort een korting voor contante betaling tot de vergoeding?

Een korting voor contante betaling behoort niet tot de vergoeding. Indien de afnemer evenwel niet op tijd betaald, en de korting hierdoor misloopt, moet BTW worden afgedragen over de normale koopprijs. De exacte gevolgen van korting voor contante betaling zijn afhankelijk van de wijze waarop een en ander in de facturen wordt verwerkt. Er zijn twee systemen mogelijk.
  • Reikt de ondernemer een factuur uit alsof de korting niet is genoten (factuur voor het volle bedrag), dan is BTW (uiteraard) verschuldigd over het volle bedrag; de gehele koopprijs zonder korting. Betaalt de afnemer binnen de kortingstermijn, dan kan de ondernemer eventueel een creditnota uitreiken. De ondernemer kan de in deze creditnota begrepen BTW terugvragen. Dat is overigens niet verplicht. Teveel BTW betalen mag altijd, bovendien kan de afnemer de BTW veelal weer in aftrek brengen.
  • Hiernaast bestaat het systeem waarbij de ondernemer een factuur uitreikt waarin al rekening is gehouden met de korting. Aldus wordt BTW berekend over de koopprijs minus de korting. Betaalt de afnemer binnen de kortingstermijn, dan is hiermee alles afgewikkeld. Betaalt de koper buiten de kortingstermijn, dan moet de ondernemer een aanvullende factuur uitreiken voor de niet-genoten korting. De in deze factuur begrepen BTW moet de ondernemer alsnog afdragen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 372 vragen en antwoorden over BTW.