Wat gebeurt er als de BTW onjuist is aangegeven?

Heeft u in kalenderjaar te veel of te weinig BTW afgedragen, dan moet u dit op tijd corrigeren. Doet u dat binnen drie maanden na afloop van het jaar waarin u BTW moet betalen – dus vóór 1 april – , dan betaalt u geen belastingrente.
U bent verplicht om de BTW te corrigeren als u in enig jaar of in de vijf jaar daarvoor te veel of te weinig BTW heeft betaald (formulier Suppletie omzetbelasting). Gaat het om een correctie lager dan € 1.000, dan kunt u de correctie direct verrekenen in de eerstvolgende BTW-aangifte. U krijgt dan geen teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag van de Belastingdienst.
Het is belangrijk dat u de suppletie op tijd indient. U betaalt namelijk geen belastingrente als u binnen drie maanden na afloop van het jaar waarin u de BTW moest betalen een suppletie stuurt. Vóór 1 april moet de suppletie over de BTW-aangifte van het voorgaande dus bij de Belastingdienst binnen zijn. De fiscus kan dan mogelijk nog wel een verzuimboete opleggen. Corrigeert u de BTW niet en de Belastingdienst komt daar op een later moment achter, dan kunt u een vergrijpboete krijgen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 372 vragen en antwoorden over BTW.