In welk land wordt BTW betaald bij internationale online verkopen?

Ondernemers die (online) goederen verkopen aan particulieren in een andere EU-lidstaat, bijvoorbeeld via een online webshop, kunnen te maken krijgen met de zogeheten afstandsverkopenregeling. Dit is het geval indien goederen worden geleverd aan particulieren, worden verzonden of vervoerd door of voor rekening van de leverancier (vervoersvereiste) én als een bepaald drempelbedrag dat geldt per lidstaat wordt overschreden. Als de afstandsverkopenregeling van toepassing is, is de ondernemer BTW verschuldigd in het land van aankomst van de goederen in plaats van in het land van vertrek. Als de afnemer de goederen laat vervoeren is de regeling niet van toepassing en wordt BTW betaald in het land van vertrek van de goederen.
De ondernemer voor wie de afstandsverkopenregeling geldt, moet zich op dit moment voor de BTW registreren in elke EU-lidstaat waar hij afstandsverkopen moet aangeven.

Per juli 2021 vervallen de drempelbedragen per afzonderlijk EU-land, maar geldt één drempel voor alle verkopen van goederen samen met de verkoop van digitale diensten aan particulieren van € 10.000. Wordt de drempel van 10.000 euro overschreden, dan is btw verschuldigd in het EU-land van de particulier die de goederen of de digitale dienst afneemt. Door de lage drempel van € 10.000 zal een btw-ondernemer vanaf 1 juli 2021 eerder in een ander EU-land btw verschuldigd zijn.
De btw hoeft niet langer via de btw-aangifte van het betreffende EU-land te worden aangegeven, maar kan via het éénloketsysteem worden aangegeven. Via het éénloketsysteem kan voor ieder EU-land btw-aangifte worden gedaan in verband met de verkoop van goederen en digitale diensten aan particulieren. Dit éénloketsysteem is bereikbaar via de Nederlandse Belastingdienst. Ook wordt het in de andere EU-landen verschuldigde btw-bedrag aan de Nederlandse Belastingdienst betaalt, die het vervolgens aan het juiste EU-land(en) doorbetaalt.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 372 vragen en antwoorden over BTW.