Wat wordt bedoeld met de vervoersvereiste bij bepaling van de BTW?

Of de afstandsverkopenregeling van toepassing is hangt af van het antwoord op de vraag of de leverancier een bepalende rol speelt bij het in gang zetten van de verzending of het vervoer van de goederen en bij de organisatie van de essentiële fasen daarvan. Dit is de uitwerking van de zogenoemde vervoersvereiste. Om te beoordelen of dat het geval is, zijn de volgende vragen van belang: 
  1. Maakt de leverancier de afspraken met de vervoerder en bevestigt de particuliere afnemer deze alleen maar? 
  2. Is de keuze qua transporteur beperkt tot door de leverancier aanbevolen transportondernemingen?
  3. Wordt de transportovereenkomst rechtstreeks via de website van de leverancier gesloten, zonder dat de afnemer zelf stappen hoeft te ondernemen om contact op te nemen met de transporteur?
  4. Draagt de leverancier het risico van schade aan de goederen tijdens het transport?
  5. Is sprake van één betaling van zowel de koopprijs van de goederen als de transportkosten? 
Als op al deze vragen ja wordt geantwoord, is een situatie waarin de leverancier een bepalende rol speelt en voldaan is aan het vervoersvereiste. Het is dus belangrijk na te gaan hoe de handelsstromen zijn geregeld wanneer u goederen verkoopt aan particulieren in een andere EU-lidstaat. Ook wanneer u als leverancier het vervoer niet zelf regelt, maar wel een bepalende rol speelt bij het regelen van het vervoer, kan dit vervoer onder omstandigheden toch voor uw rekening komen. Hierdoor kan de btw-behandeling van uw activiteiten mogelijk anders uitvallen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 372 vragen en antwoorden over BTW.