Hoe moeten in het buitenland verrichte prestaties in het kader van BTW-heffing bewezen worden?

Nederlandse ondernemers kunnen activiteiten verrichten die belast zijn in het buitenland. Nederland kent een bewijsregeling waaruit volgt dat een in Nederland gevestigde ondernemer geacht wordt al zijn activiteiten te verrichten in Nederland. Als de activiteit belast is in een ander land moet de ondernemer dat bewijzen. 
Wanneer een ondernemer een dienst verricht aan een andere ondernemer is die dienst vaak belast in het land van de afnemer. De ondernemer zal moeten bewijzen dat die ondernemer in het buitenland is gevestigd en dat geen btw in Nederland is verschuldigd. Het bewijzen dat een bepaalde activiteit niet in Nederland wordt verricht, kan op veel manieren worden aangetoond. De stukken waar een ondernemer zich op kan beroepen zijn niet alleen de boekhouding, nota’s en dergelijke, maar ook statuten, uittreksels KvK, huurovereenkomsten, opdrachtovereenkomsten en foto’s van bijvoorbeeld de omgeving van de bedrijfsruimte van de afnemer. Indien een activiteit belast is in het land van de buitenlandse afnemer is belangrijk  dat uit deze bewijsstukken blijkt waar de algemene leiding van de afnemer zich bevindt. 
Er gelden geen speciale eisen voor de bewijsstukken en de bewijsstukken hoeven niet in de administratie aanwezig hoeven te zijn op het moment dat de activiteit wordt verricht en de facturen worden uitgereikt. Dit geeft ondernemers meer tijd en ruimte om te bewijzen waar de afnemer is gevestigd en daarmee aannemelijk te maken waar de activiteit belast is. Wél moet met de bewijstukken achteraf kunnen worden bewezen waar de afnemer, op het moment dat de activiteit werd verricht en de factuur werd uitgereikt, was gevestigd.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 372 vragen en antwoorden over BTW.