Wanneer is sprake van niet-aftrekbare kosten voor relatiegeschenken/giften?

Relatiegeschenken zijn geschenken die een ondernemer geeft aan afnemers, leveranciers of andere zakelijke relaties. De aftrek voor kosten van zulke geschenken is afhankelijk van de BTW-status van de begiftigde. Hierbij dient de ondernemer na te gaan wat zou gebeuren als de begiftigde het geschenk zelf zou hebben gekocht. Zou de begiftigde in dat geval de BTW voor meer dan 50% in aftrek kunnen brengen, dan geldt voor de vrijgevige ondernemer geen uitsluiting van de aftrek.
Al met al is dit een niet erg praktische regeling. Voor relatiegeschenken die worden gegeven aan buitenlandse relaties geldt overigens in het geheel geen aftrekbeperking.
Bij 'giften' moet gedacht worden aan bevoordelingen door de ondernemer van stichtingen en dergelijke instellingen die geen recht op vooraftrek hebben (het Rode Kruis bijvoorbeeld). Overigens kan ook van een relatiegeschenk/gift sprake zijn als een ondernemer prestaties beneden kostprijs verricht.
Bij het voorgaande geldt steeds dat kleine geschenken geen aanleiding geven tot het weigeren van aftrek. Bedragen de kosten per begiftigde niet meer dan € 227 excl. BTW per jaar, dan kan de BTW normaal in aftrek worden gebracht. In de regelgeving over de uitsluiting van aftrek voor bepaalde kosten (BUA) wordt momenteel (nog) verwezen naar kosten voor relatiegeschenken. Deze regeling is aangevuld in de Wet OB 1968. Er is nu expliciet bepaald dat de aftrek op de goederen van geringe waarde die worden gebruikt om voor bedrijfsdoeleinden te dienen (namelijk als relatiegeschenken of monsters), niet wordt herzien. Als u veel te maken heeft met relatiegeschenken/ giften, dan wordt u geadviseerd de BTW behandeling daarvan af te stemmen met de fiscus of uw belastingadviseur, omdat de regeling complex is.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 372 vragen en antwoorden over BTW.