Bestaat er een centraal register van aandeelhouders?

Dit register voor 'ultimate beneficiairy owners' (UBO-register) registreert natuurlijke personen die meer dan 25% van de aandelen in een bv in hun bezit hebben, met persoonsgegevens als naam, geboortedatum, nationaliteit en de omvang van hun belang. Het idee van het register is dat degenen die zich met obscure zaken bezighouden zich niet meer kunnen verschuilen achter bijvoorbeeld een doolhof aan bv’s.
het UBO-register is toegankelijk voor iedereen die een legitiem belang kan aantonen, waaronder aandeelhouders van bv's en niet-beursgenoteerde nv's, notarissen en overheidsdiensten, zoals Justis, Bureau Bibob, de Belastingdienst, bijzondere opsporingsdiensten, veiligheids- en inlichtingendiensten, politie en het Openbaar Ministerie. Mogelijk vallen bijvoorbeeld ook journalisten hieronder.
Het aandeelhoudersregister maakt deel uit van de Anti Money Laundering Directive (AMLD4). Met deze richtlijn wil de Europese Unie maatregelen nemen om belastingontduiking, witwassen en het financieren van terrorisme tegen te gaan.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 304 vragen en antwoorden over Effecten.