Wat is een 'future'?

Dit is een contract waarin de koper verplicht is om op de afloopdatum de onderliggende waarde te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. De verkoper van de future is verplicht te leveren. Futures worden dagelijks afgerekend. Daartoe stort de koper of verkoper van de future een 'margin' bij de 'broker'. Voor iedere future geldt een eigen afrekening. Gezien de soms forse dagelijkse afrekeningen en de plicht te kopen of te leveren op de afloopdatum, zijn futures aanmerkelijk risicovoller dan opties.
In Amsterdam zijn er futures genoteerd op de AEX-index (FTI), Ftse eurotop 100-index (FET) en de dollar/euro (FDE).
De futures op de Amerikaanse indices S&P-500 en Nasdaq-100 geven aan hoe de markten in de VS zullen gaan openen. Daarbij dient men deze futures gedurende de dag in de gaten te houden, daar gebeurtenissen in Europa en (Amerikaanse) macro-cijfers (om half drie Nederlandse tijd) deze koersen kunnen beïnvloeden.
De S&P-500 futures hebben betrekking op de breed samengestelde S&P-500 index. Deze index geeft een betere weergave van de marktstemming dan de Dow Jones Index. Dat komt omdat de Dow Jones Index uit slechts 30 fondsen bestaat. De Nasdaq-100 futures hebben de Nasdaq-index als onderliggende waarde en geeft de stemming weer van de technologie-aandelen. Deze futures worden (na sluiting van Amerika) ook op de Globex (Global Exchange) elektronisch gehandeld. Op deze wijze kan men 24 uur per dag in deze futures handelen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 304 vragen en antwoorden over Effecten.