Hoe werkt een putoptie in de praktijk?

Voorbeeld bescherming van aandelen: je hebt in januari aandelen XYZ in portefeuille. De huidige koers ligt rond de 20 euro, een dik jaar terug heb je ze voor 15 euro gekocht. Een mooie winst, maar je verwacht dat er nog veel meer in zit. Toch bestaat het risico dat de koers daalt. Je wilt de stukken niet kwijt, maar besluit een put april te kopen met uitoefenprijs 20, waarvoor je euro 1,50 betaalt.
Als de aandelen inderdaad gaan dalen in koers, dan zal de koers van de gekochte put gaan stijgen. Als de stukken nog maar 15 euro waard zijn, dan zal de put zeker 5 euro waard zijn, simpel gesteld. Daarmee compenseer je voor de waardedaling van je portefeuille. De betaalde premie moet je hier natuurlijk nog van aftrekken: je verdient dus 3,50 bij een koersdaling van 5 euro in de stukken.
Met putopties kun je ook speculeren: je hebt geen stukken in portefeuille maar denkt dat een bepaald fonds in waarde zal dalen. Je koopt een put op die stukken, en zal de waarde van die put zien stijgen als het fonds in kwestie in koers daalt.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 304 vragen en antwoorden over Effecten.