Hoe kan een werknemer overtuigend bewijs leveren dat hij/zij minder dan 500 kilometer privé heeft gereden met de auto van de zaak?

Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Ten eerste kan de medewerker dit aantonen door middel van een sluitende rittenadministratie, veelal aangevuld met een verklaring van de werkgever waarin het privé gebruik nadrukkelijk wordt verboden. Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van de 'Verklaring geen privé-gebruik auto' of ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ van de Belastingdienst. Ook kan de werkgever een afspraak maken met de Belastingdienst over hoe hij het privé-gebruik controleert. Een laatste mogelijkheid is het gebruik van een zogenaamde black box in de auto.
De Belastingdienst kan een boete opleggen als de bijtelling wegens privégebruik geheel of gedeeltelijk niet heeft plaatsgevonden of als een werknemer ten onrechte over een verklaring geen privégebruik auto beschikt. Een boete komt bovenop het bedrag van de naheffing wegens privégebruik. Bovendien geldt sinds 2012 een actieve informatieplicht voor de werkgever als er ten onrechte geen bijtelling heeft plaatsgevonden voor het privégebruik auto van de zaak.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 208 vragen en antwoorden over Employee Benefits.