Is het voordeel van privégebruik van een auto de zaak loon?

De bijtelling voor het privégebruik van de auto die aan een werknemer ter beschikking is gesteld is niet in geld genoten loon, maar: loon in natura. Het voordeel van het privégebruik van de auto van de zaak is altijd loon van de werknemer, dit loon kan dus niet worden aangewezen als eindheffingsloon. Over de bijtelling privégebruik auto moet de werkgever loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden en premies werknemersverzekeringen betalen, en werkgeversheffing Zvw betalen of de bijdrage Zvw inhouden.
Dit geldt ook als de afspraak is gemaakt dat de werknemer de auto alleen voor zakelijke ritten gebruikt, of als de auto voor de werknemer is gehuurd of geleased, als de auto door werknemer zelf heeft gehuurd of geleased, of als er is afgesproken om de totale kosten (inclusief de afschrijving) van de eigen auto van de werknemer te vergoeden.
Als de werknemer met zijn eigen auto rijdt en de werkgever geeft alleen een vergoeding van € 0,19 per kilometer voor zakelijke ritten, is er geen sprake van een ter beschikking gestelde auto.
Als een werknemer niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto van de zaak, hoeft er onder voorwaarden het privégebruik niet bij zijn loon te worden geteld.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 208 vragen en antwoorden over Employee Benefits.