Hoe wordt de fiets behandeld onder de werkkostenregeling?

Voorbeeld: een werkgever koopt tien fietsen voor zijn werknemers. De kosten vallen met één boeking (factuurbedrag inclusief btw) in de vrije ruimte van de totale fiscale loonsom. Men boekt de fietsen niet meer per werknemer in de loonadministratie, maar de werkgever boekt het hele bedrag in één keer in de financiële administratie.
De werkgever kan de fietsen geven zonder te beoordelen hoe vaak zijn werknemers de fietsen gebruiken voor woon-werkverkeer. Ook is het niet meer van belang of de werknemers de afgelopen drie jaar al een fiets hebben gekregen. Binnen de werkkostenregeling vervallen de normen voor de aanschafprijs en voor vergoedingen die direct met de fiets samenhangen. Men kan eventueel een duurdere fiets met hulpmotor of een elektrische scooter vergoeden of verstrekken zonder aanvullende eisen. Wel geldt de gebruikelijkheidstoets.

Voor de berekening van de vrije ruimte is een tweeschijvenstelsel ingevoerd. Tot en met een loonsom van € 400.000 bedraagt de vrije ruimte 3%. Over het restant van die loonsom bedraagt de vrije ruimte 1,18% (2022).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 208 vragen en antwoorden over Employee Benefits.