Is de verstrekking van een fiets belast?

Als de werkgever een fiets aan de werknemer ter beschikking stelt, dan blijft de fiets eigendom van de werkgever. Er hoeft niets bij het loon te worden geteld als de werknemer de fiets alleen gebruikt voor reizen voor het werk. Gebruikt hij de fiets ook privé, dan is de waarde in het economische verkeer van het privégebruik loon van de werknemer. Deze waarde is het aantal privékilometers vermenigvuldigd met de kilometerprijs. De kilometerprijs bestaat uit de kosten per kilometer van de fiets aan elektriciteit, onderhoud, reparatie, afschrijving en verzekering. Een eigen bijdrage van de werknemer voor het privégebruik trekt de werkgever af van de waarde in het economische verkeer af. Als dat een negatief bedrag oplevert, mag dat niet van het loon worden afgetrokken.
Bij de berekening van het aantal privékilometers tellen de kilometers voor woon-werkverkeer niet mee: dit zijn zakelijke kilometers. Onder woon-werkverkeer vallen ook de kilometers die de werknemer in de loop van een werkdag rijdt tussen de plek van het werk en zijn woning, bijvoorbeeld de kilometers om thuis te lunchen.
Er mag geen vaste onbelaste vergoeding worden betaald voor zakelijke reizen waarvoor hij de fiets gebruikt, omdat er sprake is van vervoer vanwege de werkgever.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 208 vragen en antwoorden over Employee Benefits.