Hoe wordt gehandeld als een werkgever zelf kinderopvang regelt voor de kinderen van het eigen personeel?

De vergoeding voor kosten of verstrekking van kinderopvang is loon in natura. Hiervoor geldt het volgende waarderingsstelsel:
  • Als de werkgever kinderopvang zelf organiseert op de werkplek, dan geldt een normbedrag. Het normbedrag wordt berekend aan de hand van het aantal genoten uren kinderopvang maal het uurtarief volgens de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, verminderd met een eventuele werknemersbijdrage. De waarde van de kinderopvang is het bedrag dat de kinderopvanginstelling in rekening brengt;
  • Als de werkgever de kinderopvang zelf organiseert buiten de werkplek, dan waardeert deze de kinderopvang volgens de waarde in het economische verkeer, verminderd met een eventuele werknemersbijdrage;
  • Als de werkgever kinderopvang bij een derde inkoopt (ongeacht waar de opvang is), waardeert de werkgever de kinderopvang volgens de factuurwaarde inclusief btw, verminderd met een eventuele werknemersbijdrage.
De normbedragen zijn loon voor de werknemer, maar deze mogen ook ondergebracht worden in de forfaitaire ruimte van de werkkostenregeling.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 208 vragen en antwoorden over Employee Benefits.