Hoe hoog zijn de normbedragen voor verstrekte maaltijden?

In de werkkostenregeling toepast, maakt u geen onderscheid tussen de verschillende soorten maaltijden. Er geldt slechts één vast normbedrag voor alle belaste kantinemaaltijden: € 3,35 (2022). Er kan ook worden gekozen om de kosten van maaltijden in de vrije ruimte (1,7% van de totale fiscale loonsom) onder te brengen. Voordeel is dat de maaltijden niet individueel geadministreerd hoeven te worden.
Anders dan onder het oude regime geldt voor elke maaltijd hetzelfde normbedrag, het maakt dus niet meer uit of het om een ontbijt, een lunch of een diner gaat. Als de werknemer een eigen bijdrage betaalt voor de maaltijden, kan deze van het normbedrag worden afgetrokken, zolang het bedrag niet lager wordt dan nul.
Als de werkgever de maaltijden onderbrengt in de vrije ruimte, hoeven de maaltijden niet per werknemer te worden geadministreerd. Het is voldoende om de maaltijden van alle werknemers bij elkaar op te tellen en dit aantal te vermenigvuldigen met het normbedrag. De eventuele eigen bijdrage van de werknemers komt  in mindering op het normbedrag. Het totale bedrag mag daardoor niet negatief worden.

NB. Voor de berekening van de vrije ruimte iseen tweeschijvenstelsel ingevoerd. Tot en met een loonsom van € 400.000 bedraagt de vrije ruimte 3%. Over het restant van die loonsom bedraagt de vrije ruimte 1,18% (2022).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 208 vragen en antwoorden over Employee Benefits.