Kan de werkgever een ov-abonnement onbelast ter beschikking stellen?

Als de werkgever een ov-abonnement ter beschikking stelt moet hij beoordelen of hij daarvoor iets bij het loon moet tellen. Er hoeft niets bij het loon te worden geteld als de werknemer het ov-abonnement (ook) gebruikt voor reizen voor het werk. Daarvan is sprake als de werknemer het ov-abonnement doorgaans op ten minste 10% van de werkdagen in het loontijdvak gebruikt voor zakelijke reizen. Normale onderbrekingen, zoals een korte periode van ziekte of verlof, hebben dus geen invloed op het voldoen aan de voorwaarde.
Voor een maandabonnement geldt dat als de werknemer minimaal 2 zakelijke ritten per maand maakt er niets bij het loon hoeft te worden geteld.
Bij een jaarabonnement maakt de werkgever zelf een inschatting of de werknemer het abonnement op jaarbasis voldoende gebruikt voor zakelijke reizen. Als dat niet het geval is, dan is de factuurwaarde loon van de werknemer. of mag het loon worden aangewezen als eindheffingsloon.
Bij een voordeelabonnement hoeft niets bij het loon te worden geteld als de werknemer deze kaart (ook) voor reizen voor het werk gebruikt. Daarnaast mag maximaal de prijs van de zakelijke treinreizen onbelast worden vergoed.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 208 vragen en antwoorden over Employee Benefits.