Wat zijn fiscale gevolgen voor het vergoeden of verstrekken van werkkleding?

De werkgever kan kleding ter beschikking stellen (werkgever blijft eigenaar), vergoeden (werknemer is eigenaar) of verstrekken (werknemer wordt eigenaar). Vergoeden of verstrekken van kleding aan de werknemer is loon van de werknemer. Dit geldt ook voor een vergoeding voor de reinigingskosten van die kleding. Maar dit loon kan ook als eindheffingsloon worden aangewezen.
Wordt de kleding ter beschikking gesteld, dan is deze onbelast als wordt voldaan aan een van de volgende criteria:
  • De kleding is (bijna) alleen geschikt is om tijdens het werk te dragen, zoals een laboratoriumjas of een stofjas;
  • Op de kleding zitten 1 of meer duidelijk zichtbare beeldkenmerken die horen bij de werkgever (bijvoorbeeld een bedrijfslogo). Deze hebben samen een oppervlakte van ten minste 70 cm2 per kledingstuk;
  • De kleding blijft aantoonbaar achter op het werk;
  • De kleding is een uniform;
  • De verstrekking van kleding kan samenhangen met verplichtingen die de werkgever heeft op grond van de Arbeidsomstandighedenwet, zoals speciale isolerende of beschermende kleding. In zo’n geval kan de werkkleding vrij ter beschikking worden gesteld als de werkgever een arboplan heeft en de kleding daar deel van uitmaakt, als de kleding overwegend tijdens werktijd wordt gedragen, als de werknemer er niet (gedeeltelijk) voor betaalt en als er geen sprake is van een aanmerkelijk privébesparing voor de werknemer is.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 208 vragen en antwoorden over Employee Benefits.