Hoe spel je 'euro'?

Dat was een van de vragen waar de Europese ministers van Financiën zich tijdens hun top in Scheveningen in september 2004 over bogen. In het westen van Europa is de schrijfwijze geen probleem, maar sommige nieuwe lidstaten in Europa gebruiken een andere spelling, die beter past bij de taal van die landen.
In Letland wordt euro bijvoorbeeld geschreven als e-i-r-o en in Slovenië schrijft men e-v-r-o. Dat moet afgelopen zijn, vonden de ministers: er dient sprake te zijn van een uniforme spelling. Overal wordt het dus e-u-r-o, behalve in Griekenland, omdat dat land een ander alfabet gebruikt.
Najaar 2007 lag Bulgarije binnen de EU dwars over de manier waarop het woord euro gespeld moet worden. De Bulgaren, die sinds januari lid van de Europese Unie zijn, gebruiken het Cyrillisch schrift. -De EU heeft voorgeschreven hoe de spelling in het Cyrillisch zou moeten zijn. Volgens Sofia moet 'euro' in het Cyrillisch worden gespeld als 'evro' en niet als 'eoero', zoals de Europese Unie had bepaald. 'Europa' wordt in het Cyrillisch tenslotte ook als 'Evropa' geschreven. Op de EU-top in oktober heeft Bulgarije haar zin gekregen: ‘evro’.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 119 vragen en antwoorden over Euro.