Welke extra financieringsfaciliteiten zijn er vanuit de overheid?

Het midden- en kleinbedrijf kan rekenen op extra kredietruimte. Het gaat daarbij om stimuleringsmaatregelen ter waarde van 2,5 miljard euro die enerzijds nieuwe marktinitiatieven ondersteunen en anderzijds een uitbouw betekenen van het reeds bestaande financieringsaanbod. De maatregelen zijn als volgt onderverdeeld:
  • Risicodragend vermogen. Het ondersteunen van marktpartij(en) bij het oprichten van een achtergestelde leningenfonds (AGL fonds). Volgens een studie van de Nederlandse Investerings Instelling is er een jaarlijkse behoefte van € 650 miljoen. Het kabinet investeert via het Dutch Venture Initiative (DVI) € 100 miljoen extra in participatiemaatschappijen en business angels voor het mkb. Sinds 1 juli 2014 is de nieuwe regeling voor vroege fase financiering als nieuwe pijler van het Innovatiefonds MKB+ opengesteld.
  • MKB-financiering. Het aanbod van mkb-financiering is verbreed via: 
  1. Garanties voor de start van nieuwe aanbieders van mkb-financiering. Hier is € 400 miljoen voor beschikbaar.
  2. Verruiming dienstenpakket Qredits, met microkrediet tot € 250.000.
  3. Ketenfinanciering.
Daarnaast is er sprake van een aantal 'flankerende maatregelen', zoals het verbeteren van de kredietinformatie aan het mkb en het verbeteren van de kennis en kunde van het mkb.
Tot slot zijn er ook nog stimuleringsmaatregelen rond internationaal ondernemen (zoals de export kredietverzekeringsinstrumenten en het Dutch Good Growth Fund).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 250 vragen en antwoorden over Financiering.