Wat houdt de investeerderstoets voor crowdfunding in?

De crowdfunding-investeerderstoets, ook wel passendheidstoets genoemd, is regelgeving vanuit de Autoriteit Financiele markten (AFM). Een organisatie krijgt met deze nieuwe regels te maken als kleine investeerders via een crowdfundingplatform investeren in een projectplan van de organisatie. Een crowdfundingplatform moet bij investeringen van meer dan € 500 onderzoeken of de investering verantwoord is. Als de investering groter is dan € 5.000, mag de toets een beperktere omvang hebben. Bovendien hoeft de toets niet opnieuw plaats te vinden als het gaat om een vervolginvestering van maximaal € 5.000.
De crowdfunding-investeringstoets is een aanvulling op de investeringsgrenzen van de AFM. Deze grenzen gelden voor investeerders (consumenten) die minder dan € 100.000 per keer investeren. Daarbij gelden de volgende investeringsgrenzen:
  1. Is de crowdfunding gericht op het participeren in het eigen vermogen van organisaties (equity based crowdfunding), dan moet de inleg volgens de huidige investeringsgrenzen minimaal € 40.000 bedragen (vanaf 1 april 2016);
  2. Is de crowdfunding gericht op het uitlenen van geld (loan based crowdfunding) dan moet de inleg minimaal € 80.000 bedragen (vanaf 1 april 2016).
De genoemde investeringsgrenzen gelden niet voor crowdfunding in de vorm van donaties of sponsoring. 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 250 vragen en antwoorden over Financiering.