Wat zijn de voor- en nadelen van lenen van familie of vrienden?

Geld lenen bij familie, vrienden of bekenden noemen we ook wel een onderhandse lening, omdat het een lening is die niet 'openbaar aangeboden wordt'. Zorg er bij een onderhandse lening voor dat u afspraken goed vastlegt in een contract. Juist omdat u leent bij iemand met wie u een hechte band heeft en die band graag goed wil houden, is het zeer belangrijk dat u deze beslissing weloverwogen neemt. Als de zaken tijdelijk wat minder gaan en u de lening een paar maanden niet kunt aflossen, kan dat leiden tot ontevredenheid of zelfs een conflict. Bedenk van tevoren goed of de relatie hier tegen bestand is en bespreek ook de doemscenario’s met de investeerders. Wat doet u als uw geldverstrekker onverwacht zelf geld nodig heeft? Spreek af dat niemand u zijn laatste geldbuffer leent. Accepteer alleen geld van mensen die het, in het slechtste geval permanent, kunnen missen.
Voordelen van een dergelijke lening zijn:
  • Het is snel, relatief goedkoop en onder onder gunstige voorwaarden te regelen;
  • Familie en vrienden zijn minder streng bij achterstanden in het aflossen;
  • Het is een finaciering zonder BKR-controle.
Nadelen kunnen zijn:
  • Familieleden en vrienden kijken anders en mogelijk minder kritisch dan een professionele financier naar uw plannen. De feedback op de plannen is dan ook minder kritisch en professioneel;
  • Als de plannen niet het gewenste financiële resultaat opleveren, kan terugbetalen niet lukken en komt de relatie onder druk te staan;
  • Een lening van familie en vrienden is achtergesteld ten opzichte van andere financiers. Dat betekent dat zij pas hun geld terug krijgen nadat eerst de bank of een andere financier is terugbetaald.
Let op: Spreek een marktconforme rente af. De Belastingdienst ziet het rentevoordeel, dat u door een (te) lage rente verkrijgt krijgt, als een schenking. Komt uhiermee boven de Schenkingsvrijstelling uit, dan moet er belasting over dit voordeel worden betaald.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 250 vragen en antwoorden over Financiering.