Welke voorschriften hanteert de AFM voor crowdfunding?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt voorschriften voor crowdfunding-platformen. Alle projectinformatie moet 48 uur vooraf aan openstelling van de inschrijving voor alle investeerders op het platform beschikbaar zijn. Ook is er 24-uur bedenktijd achteraf. Verder moeten zij investeerders voorlichten om maximaal 10% van hun vrij belegbare vermogen te investeren in crowdfunding. Consumenten mogen afwijken van deze richtlijn maar platformen moeten deze afwijkingen wel op individuele basis kunnen verantwoorden. Een platform moet tenminste aan de AFM kunnen uitleggen waarom zij het gerechtvaardigd vindt dat een investeerder meer dan de geadviseerde 10% investeert in crowdfunding.
De AFM verwacht dat wanbetalingen (alle bedragen waarvan redelijkerwijs verwacht wordt dat deze niet meer worden terugbetaald aan investeerders) inzichtelijk worden gemaakt op de websites van de platformen. De AFM signaleert dat veel platformen nog geen inzicht geven in wanbetalingen. Platformen die op hun website wel informatie plaatsen over wanbetalingen doen dat geregeld niet op een eenvoudig vindbare plek. De AFM constateert ook dat projecten pas na 365 dagen worden afgeboekt. Volgens de AFM zouden projecten na 90 dagen betalingsachterstand moeten worden afgeboekt. 
Op termijn zal crowdfunding een wettelijke basis krijgen binnen de Wet Financieel Toezicht (Wft). De platformen hebben een ontheffing of vergunning maar de regels zijn op dit moment nog niet verankerd in de wet.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 250 vragen en antwoorden over Financiering.