Welke hoofdvormen van crowdfunding zijn er?

Het doel bepaalt het type crowdfunding. Er zijn grofweg vier vormen van crowdfunding.

1. Donaties
Bij crowdfunding op basis van donaties kunnen financiers zonder tegenprestatie een bepaald bedrag doneren, enkel omdat zij potentie zien in het project of het bedrijf. Whydonate en gofundme zijn voorbeelden van crowdfunding platformen op basis van donaties. Deze vorm van crowdfunding is ideaal voor particulieren die geld willen ophalen voor een maatschappelijk project zoals een goed doel. Deze vorm van crowdfunding is voor beide partijen, ondernemen en financier, risicoloos. Veel platformen hanteren hierbij een ‘no cure no pay’ methode: wordt het beoogde bedrag niet gehaald, dan krijgt iedereen zijn geld terug. Het is veruit de meest gekozen vorm van crowdfunding. Fundwijzer laat zien dat in 2018 tot nu toe ruim 87 procent van de geslaagde projecten gefinancierd is door middel van crowdfunding op basis van donaties. 

Platformen: One Planet Crowd, YEEE-HAAA, 4just1, Worldofcrowdfunding, Projectgeld, Acthope, 1%Club, Verspers, Tilburg voor Cultuur, Geef Onderwijs, Voor je Buurt, Geef Erom, Crowdfunding VoorNatuur, Crowdfund Nederland, Ulule, Pifworld, FairFriends, Rugsteunt (Rijksuniversiteit Groningen steunt), Geef, Rechspraak.nu, ApuraNetworks, MaakCapelle, Geloofinjeproject, Steundeclub, voordeKunst en Cinecrowd, gofundme en Whydonate.

2. Beloning
Bij deze vorm van crowdfunding ruilt de financier geld voor een bepaalde beloning. Dit kan bijvoorbeeld het product zijn wat de crowdfunder met de financiering zou willen ontwikkelen in de vorm van een pre-order. Deze vorm van financiering past goed bij beginnende ondernemers met een innovatief idee dat zij tot leven willen brengen met crowdfunding. Met de campagne wordt direct getest of er belangstelling is voor het concept én wordt er tegelijkertijd financiering opgehaald. Dit is eveneens een variant met een relatief klein risico, want ook hierbij wordt in de meeste gevallen de ‘no cure no pay’ methode gebruikt. Nadat de financier de beloning heeft ontvangen stopt het contact tussen beide partijen. Aanzienlijk minder kozen voor dit type crowdfunding. 6,2 procent van de geslaagde crowdfunding projecten koos in 2018 voor crowdfunding op basis van beloning.

Platformen: Kickstarter, One Planet Crowd en Indiegogo.

3. Lening
Financiers lenen bij deze vorm een bepaald bedrag aan de ondernemer. Dit bedrag wordt na een afgesproken periode terugverwacht en vaak met rente. Deze leningvariant zorgt voor een (tijdelijk) verhoogde cashflow, dit is in te zetten voor extra marketingactiviteiten of productontwikkeling. Deze variant is meer geschikt voor ervaren ondernemers, die reeds een bedrijf hebben opgezet of ten minste een prototype hebben ontwikkeld. Hierbij hebben beide partijen te maken een hoger risico, maar bij succes ook hogere winst. Crowdfunding op basis van lening is iets (6,4%) populairder dan funding op basis van beloning.

Platformen: One Planet Crowd, Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar.nl, Kapitaal Op Maat, Lendahand, Symbid, Greencrowd, Voordegroei, Capital Circle, Horeca Crowdfunding, Sameningeld, Knab Crowdfunding, Investormatch, Kapitaal Lokaal, Massafinanciering, The Dutch Deal, Zorgfunders, Onderlingkrediet, Leapfunder, Crowdpartners, Duurzaam Investeren, Aygodutch, MyCrowdfunding, Bouwaandeel, ZIB Crowdfunding, All4funding, Funduzo, Weforsea, Moneybrothers, Lendex, 2fund, wakibi, Lender & Spender en Investormatch.

4. Aandelen
Bij crowdfunding op basis van aandelen worden aandelen in het bedrijf geruild tegenover financiering. Deze vorm heeft zich al bewezen in Amerika en het Verenigd Koninkrijk en groeit nu sterk in Nederland. Een Nederlandse aanbieder in crowdfunding op basis van aandelen is Symbid, internationaal opererend zijn er Seedrs met een focus op startups en Eureeca met een focus op het MKB. Voor MKB-bedrijven in de groeifase is deze variant voornamelijk geschikt. De cashflow wordt aanzienlijk verhoogd, en in tegenstelling tot crowdfunding op basis van een lening, kan het geld worden gebruikt om direct gebruikt worden om meer groei te realiseren. Daarnaast geeft deze variant de meeste kans om strategische financiers binnen te halen. Ook bij deze variant hebben ondernemers te maken met het risico op faillissement. ook geeft de ondernemer een gedeelte van het bedrijf uit handen middels aandelen. Slechts 1,9% van de crowdfunding projecten is op deze manier gefinancierd. 

Platformen: Eureeca, Symbid, Seedrs, Zorgfunders, Duurzaam Investeren en Funduzo.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 250 vragen en antwoorden over Financiering.