Waar kan iemand met het vermoeden of melding van een misstand terecht?

De Wet Klokkenluiders verplicht organisatie met minstens vijftig medewerkers om een procedure te hebben voor melding van mogelijke misstanden. Als een melding niet binnen een redelijke termijn wordt opgepakt, dan kan de melder zich tot de Nationale Ombudsman wenden. Binnen het instituut Nationale Ombudsman is het Adviespunt Klokkenluiders (m.i.v. medio 2016: Huis voor Klokkenluiders) ondergebracht. Dit is een onafhankelijke instantie die (potentiële) klokkenluiders adviseert en ondersteunt werkenden bij het vermoeden van misstanden op het werk waarbij het maatschappelijk belang in het geding is.
In 2013 hebben 435 personen het Adviespunt Klokkenluiders benaderd. Daarvan zijn 61 zaken uiteindelijk beoordeeld als echte klokkenluiderszaak waarin een maatschappelijke misstand werd gemeld (denk daarbij aan fraude, belangenverstrengeling en mismanagement). Er is bij het adviespunt ook informatie over klokkenluidersregelingen te vinden.
Slechts een kwart van de klokkenluiders blijkt geen negatieve gevolgen over te houden na melding van een misstand, zoals pesten, een overplaatsing of ontslag.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Fraude - Forensic Services.