Via welke algemene maatregelen is fraude te ontdekken?

Volgens een rapport van ACFE (Association of Certified Fraud Examiners) verliezen organisaties wereldwijd ongeveer vijf% van hun omzet aan beroepsmatige fraude. In hetzelfde rapport geeft de ACFE de vijf belangrijkste lessen voor ondernemers, directeuren en finance & risk managers om fraude te voorkomen en te bestrijden:
  1. Implementeer een fraude-meldpunt - Volgens het onderzoek is maar liefst 40 procent van de ontdekte fraudezaken door een (anonieme) tip van collega's aan het licht gekomen.
  2. Wees bewust van verdacht gedrag - Bij meer dan 90% van de bijna 1500 fraudezaken die het ACFE bestudeerde voor het onderzoek was sprake van dezelfde gedragsindicatoren. De vier meest voorkomende zijn als volgt: een verdachte van fraude leeft boven zijn stand (43,8%), heeft financiële problemen (33%), houdt er een ongewoon hechte relatie op na met een klant of leverancier (21,8%) en/of wil controle houden over bepaalde taken en/of is niet bereid deze taken (deels) uit handen te geven (21,1%).
  3. Zorg ervoor dat u niet te afhankelijk bent van externe audits - Externe audits blijken niet alleen de meest gebruikte, maar ook de minst effectieve fraude preventiemaatregel zijn. Slechts 3% van de ontdekte zaken werd ontdekt door externe audits, terwijl - in vergelijking - 7% van de zaken toevallig aan het licht kwam. Een robuust anti-fraude programma is kennelijk nodig voor een beter resultaat.
  4. Kleine ondernemer moeten extra waakzaam zijn, omdat zij verhoudingsgewijs het meeste last hebben van fraude. Hun gemiddelde verliezen per fraudezaak waren dan ook groter dan die van grotere bedrijven. Het aantal anti-fraude maatregelen en checks is in de regel bij kleinere bedrijven lager wat hen meer kwetsbaar maakt.
  5. Focus op preventie, niet op herstel - Het kan jaren kosten om te herstellen van de gevolgen van een fraudezaak. Het is effectiever, zowel qua kosten als mankracht, om in te zetten op het voorkomen van fraude via preventie.

 

Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Fraude - Forensic Services.