Wie is aansprakelijk voor het installeren van illigale software op een zakelijke computer?

In juridische zin is de werkgever naar derden toe altijd aansprakelijk voor het onrechtmatig handelen door zijn werknemer, mits dat handelen maar in enig verband staat tot het werk (art. 6:170 lid 1 BW). Er is sprake van zogeheten risico-aansprakelijkheid: ongeacht wat u als werkgever doet, bent u aansprakelijk voor eventuele inbreuken op auteursrechten door personeel. Als u uw werknemers toestaat legale software te installeren, dan neemt u daarmee het risico (en de aansprakelijkheid) dat ze illegale software erbij zetten, ook als u dit expliciet verbiedt. Voor het aannemen van aansprakelijkheid in de zin van art. 6:170 BW is niet relevant of werknemers gevolg geven aan een dergelijk verbod.
Pas bij opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer ligt er aansprakelijkheid bij de werknemer. Daarvoor moet deze hebben geweten dat de kans groot was dat er iets goed mis kon gaan. En als iemand 'gewoon' zijn werk doet, is daarvan eigenlijk nooit sprake. Ook niet als er fouten worden gemaakt, fouten maken hoort bij het werk en is dus voor risico van de werkgever.
Aansprakelijkheid bij de werknemer leggen is mogelijk (art. 7:661 BW), onder twee strikte voorwaarden:
  • Het moet schriftelijk zijn afgesproken, bijvoorbeeld in een reglement, en
  • De werknemer moet er voor verzekerd zijn.
Vooral dit laatste is voor ICT-gerelateerde schade moeilijk, zo niet onmogelijk. Het is in de praktijk dan ook effectiever om iemand aan te spreken op illegale software en/of concrete barrières op te werpen tegen het installeren ervan.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Fraude - Forensic Services.