Hoe is procurement- of inkoopfraude tegen te gaan?

Er zijn een aantal maatregelen:
  1. Onderzoek patronen - Analyseer en visualiseer de processen in de suppy chain (inclusief de betalingen) zodat alle relaties en zwakke plekken in kaart zijn;
  2. Integratie - Maak geen ad hoc analyse, maar pas dit geïntegreerd en onafhankelijk toe. Of: zorg dat er meerdere mensen verantwoordelijk zijn. Een 'rules engine' die bij afwijkingen een alert naar een iemand stuurt heeft weinig zin. Kijk ook naar patronen in de data. Krijgt bijvoorbeeld een specifieke leverancier sneller betaald dan de andere?
  3. Rapportage - Stel tiplijnen in waar medewerkers terecht kunnen met hun vermoedens.
  4. Datakwaliteit een belangrijke factor. Hoe meer informatie u heeft over een leverancier, hoe betrouwbaarder deze doorgaans is. Bij frauduleuze bedrijven ontbreekt er vaak data zoals een KvK-nummer, een huisadres of een vast telefoonnummer.
  5. Scheiding van taken en verantwoordelijkheden - Zorg voor een logische verdeling van taken waarbij verantwoordelijkheden in de betalingsketen continu gescheiden zijn en blijven. Degene die de inkooporder uitgeeft mag dus nooit degene zijn die deze ook goedkeurt.
  6. Training - Maak medewerkers bewust van fraudesignalen en leg uit hoe zij fraude kunnen rapporteren.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 236 vragen en antwoorden over Fraude - Forensic Services.