Wat wordt verstaan onder overdrachtsbelasting?

Deze belasting wordt geheven bij overdracht van een bestaand huis. Voor een nieuwbouwhuis is geen overdrachtsbelasting verschuldigd; soms geldt dit wel voor de grond. Met ingang van 1 januari 2021 zijn er voor de overdrachtsbelasting 3 tarieven: 0%, 2% en 8%.

Welk tarief van toepassing is, is afhankelijk van de doelgroep en het gebruik van het pand: 

1. Startersvrijstelling - éénmalig een tarief van 0%, en wanneer aan de volgende criteria wordt voldaan:
a. U bent tussen de 18 en 35 jaar; en
b. U verkrijgt (een recht op) een woning, die door u (en uw gezin) anders dan tijdelijk wordt gebruikt als hoofdverblijf (de eigen woning); en
c. U heeft de startersvrijstelling niet eerder gebruikt.
Vanaf 1 april 2021 geldt een extra voorwaarde: de waarde van de woning mag maximaal € 400.000 bedragen. Is de waarde van de woning hoger, dan is over de volledige waarde overdrachtsbelasting verschuldigd.

2. Overdrachtsbelastingtarief 2% - Het verlaagde tarief van 2% geldt voor de verkrijging van een eigen woning, ofwel een pand dat u anders dan tijdelijk als hoofdverblijf gaat gebruiken.

3. Overdrachtsbelastingtarief 8% - Voor alle overige verkrijgingen van onroerend goed geldt het algemene tarief van 8%. Dit algemene tarief is ook van toepassing bij de verkrijging van woningen die voor u geen hoofdverblijf vormen, zoals vakantiewoningen en woningen die u verhuurt.
 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 218 vragen en antwoorden over Hypotheken.