Wat zijn de voorwaarden om voor de Nationale Hypotheek Garantie in aanmerking te komen?

De NHG-norm is voor 2022 gesteld op € 355.000. Er mag maximaal 3% van de koopsom aan bijkomende kosten worden meegefinancierd. Denk hierbij aan notariskosten, advies- en bemiddelingskosten, taxatiekosten, overdrachtsbelasting (2%) en borgtochtprovisie voor NHG (0,6%). Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Voor de overige kosten moet dus altijd eigen geld worden ingebracht.
Hiervoor geldt een uitzondering: voor huizen waarin wordt geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen, geldt een hogere grens, nl. 376.300 (2022). Dit is 106% van de marktwaarde van de woning. Voorwaarde is wel dat het extra geld volledig wordt besteed aan maatregelen die het energieverbruik terugdringen, zoals woningisolatie, de aanleg van zonnepanelen of de plaatsing van HR-ramen of een HR-ketel. Let wel: niet elke geldverstrekker financiert deze kosten.
De NHG-grens is vanaf januari 2017 weer jaarlijks op 1 januari gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs, zoals dat voor 2009 dat ook het geval was. Het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de garantie uitgeeft.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 218 vragen en antwoorden over Hypotheken.