Wat zijn belangrijke voorwaarden voor een hypotheek voor startende ondernemers/zzp'ers?

Voor  zelfstandig ondernemers die een hypotheek willen afsluiten gelden als voorwaarden: 
  1. Aantal jaren actief - Veelal kunnen ondernemers al in aanmerking komen voor een hypotheek als zij nog geen jaar zelfstandig zijn. De geldverstrekker kijkt naar het gemiddelde inkomen uit de onderneming in de afgelopen jaren. Voor ondernemers die minder dan drie jaar actief als zzp’er kijkt de verstrekker naar het verdere inkomen, zoals inkomen uit loondienst en/of de prognose van de onderneming;
  2. Inkomen zzp’er - Om de maximale hypotheek te bepalen, kijkt de geldverstrekker naar de inkomen. Als de zelfstandige geen salaris uit loondienst ontvangt, gebruikt de verstrekker hiervoor de inkomsten uit het bedrijf. Voor ondernemers die een tot twee jaar actief zijn neemt de geldverstrekker 75% van het inkomen uit de onderneming als toetsinkomen. Voor ondernemers die drie jaar of langer zelfstandig zijn is dit 90 of 100procent van het gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar.
Hoeveel u maximaal kunt lenen hangt onder andere af van de waarde van de aan te kopen woning in relatie tot het eigen inkomen. Om de maximale hypotheek te bepalen, gelden dezelfde regels als voor iemand in loondienst, o.a. lening van maximaal 100% van de woningwaarde.
Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)  is een ‘Inkomensverklaring Ondernemer’ nodig. Dit kunt u zelf aanvragen of samen met uw hypotheekadviseur. In deze verklaring stelt een expert het toetsinkomen vast op basis van uw gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 218 vragen en antwoorden over Hypotheken.