Wat is rentabiliteit?

Onder rentabiliteit verstaat men de verhouding tussen de winst (inkomen) en het vermogen dat dit inkomen heeft verdiend. De rentabiliteit is een belangrijke maatstaf voor beslissingscalculaties op de lange termijn. We onderscheiden zo rentabiliteit over het totale vermogen, eigen vermogen en vreemd vermogen.
  • Rentabiliteit totaal vermogen:(Winst + te betalen rente + belasting), gedeeld door het gemiddelde totale vermogen, keer 100%.
  • Rentabiliteit eigen vermogen: Nettowinst (rentebetalingen en belastingen zijn al afgetrokken) gedeeld door het gemiddelde eigen vermogen, keer 100%.
  • Rentabiliteit vreemd vermogen: Te betalen rente gedeeld door het gemiddelde vreemd vermogen, keer 100%. (Identiek aan de gemiddelde rente die over de leningen wordt betaald.)
U berekent de rentabiliteit met behulp van gegevens uit de winst- en verliesrekening en de balans, over een periode, bijvoorbeeld een kalenderjaar. Het gemiddelde eigen of totale vermogen berekent u door de beginstand van het vermogen en de eindstand van de periode bij elkaar op te tellen, en dit te delen voor twee. ​Wat een goede rentabiliteit totaal vermogen is, hangt erg af van het soort bedrijf en de branche, maar over het algemeen kun je stellen dat een score vanaf 8% goed is.
Als u een ;eenmanszaak of een VOF heeft, moet u wel een gewaardeerd ondernemersloon van de winst aftrekken. Met de rentabiliteit eigen vermogen is te bepalen of de eigen investeringen het waard zijn geweest. Met de rentabiliteit vreemd vermogen, ofwel de gemiddelde rente die u betaalt, ziet u welk rendement uw financiers halen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 208 vragen en antwoorden over Jaarrekening.