Volgens welke voorwaarden moet een 403-verklaring worden ingetrokken?

De moedermaatschappij blijft aansprakelijk voor schulden uit rechtshandelingen voortvloeiende uit de periode voorafgaand aan de intrekking van de 403-verklaring. De intrekking van de 403-verklaring dient te gebeuren door middel van deponering van een intrekkingsverklaring bij de KvK. 
Deze ‘overblijvende’ aansprakelijkheid kan worden beëindigd, mits aan de navolgende wettelijke voorwaarden wordt voldaan:
  1. de rechtspersoon behoort niet meer tot het concern;
  2. een mededeling van het voornemen tot beëindiging van de aansprakelijkheid heeft ten minste twee maanden ter inzage gelegen bij de KvK;
  3. ten minste twee maanden zijn verlopen na de aankondiging in een landelijk verspreid dagblad dat en waar de mededeling ter inzage ligt; en
  4. tegen het voornemen heeft de schuldeiser niet tijdig verzet gedaan of zijn verzet is ingetrokken dan wel bij onherroepelijke rechterlijke uitspraak ongegrond verklaard.
Het niet voldoen aan deze voorwaarden kan leiden tot claims van schuldeisers van voormalige dochtervennootschappen. Het ‘vergeten’ van een 403-verklaring kan zo verstrekkende gevolgen hebben.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 208 vragen en antwoorden over Jaarrekening.