Wat is de kantonrechtersformule?

De kantonrechtersformule (tevens bekend als de ABC-formule) is de richtlijn die in 1996 is opgesteld door de Kring van kantonrechters in Nederland.
De richtlijn wordt gehanteerd voor het bepalen van de vraag of in geval van ontbinding van de arbeidsovereenkomst een vergoeding verschuldigd is, en zo ja, welke vergoeding redelijk is.
Sinds 1996 is de kantonrechtersformule een gangbare maatstaf om de hoogte van de ontslagvergoeding te bepalen. Reden voor het invoeren van de kantonrechtersformule waren onder andere de grote verschillen in toegekende schadeloosstellingen op landelijk niveau. Tevens bleek dat de motivering van de toegekende schadeloosstelling vaak te wensen overliet.
In oktober 2008 heeft de Kring van kantonrechters besloten het rekenmodel dat ten grondslag ligt aan de kantontechtersformule aan te passen. De aanleiding voor de wijziging is volgens de Kring van kantonrechters dat de ontslagvergoeding in de loop der jaren tot een andere hoogte dient te leiden. Het zogenaamde criterium van billijkheid. Vanaf 2009 wordt met deze aanbevelingen gewerkt.
De belangrijkste wijzigingen zijn:
  • Een andere berekening van de dienstjaren
  • Meer aandacht voor de arbeidsmarktpositie van de werknemer en de financiële positie van de werkgever
  • Meer maatwerk voor werknemers, die in het zicht van pensionering zijn
  • Verduidelijking van de vergoedingsregeling bij korte dienstverbanden
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 143 vragen en antwoorden over Ontslagvergoedingen.