Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met een beslissing over mijn aanvraag?

Als u het oneens bent met een beschikking van een subsidieverstrekker, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen. Hiervoor moet u een bezwaarschrift indienen bij het overheidsorgaan dat het besluit heeft genomen. Als een besluit afkomstig is van een stichting (Mondriaanstichting), een bank (Financieringsmaatschappij Ontwikkelingslanden, FMO) of een andere privaatrechtelijke rechtspersoon, kunnen hierin mogelijk problemen rijzen, omdat deze instellingen minder aan regels gebonden zijn. Is dat niet het geval, dat zult u worden uitgenodigd om uw bezwaren mondeling toe te lichten.
Mocht de uitspraak op het bezwaarschrift negatief uitvallen, dan kan er vervolgens beroep worden aangetekend bij de bestuursrechter. In het subsidierecht gaat het dan meestal om de rechtbank of het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB). De rechter beoordeelt alleen of het bestuursorgaan zich aan de desbetreffende regelgeving heeft gehouden, en eventueel of het de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht heeft genomen.
De bestuursrechter kan de beschikking vernietigen als hij het beroepsschrift ontvankelijk verklaart en de beschikking als onrechtmatig beoordeelt. Eventueel moet het bestuursorgaan een nieuwe beschikking afgeven, waarin rekening moet worden gehouden met het oordeel van de rechter. Tegen deze nieuwe beschikking kan weer bezwaar en beroep worden ingesteld.
Tegen een uitspraak van de rechtbank is hoger beroep mogelijk bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State; in die uitspraak vindt u daar informatie over; in beginsel zal de hiervoor beschreven beroepsprocedure zich herhalen. Tegen een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) is geen hoger beroep mogelijk.
Als een besluit afkomstig is van een stichting (bijv. Mondriaanstichting), een bank (bijv. Financieringsmaatschappij Ontwikkelingslanden, FMO) of een andere privaatrechtelijke rechtspersoon, kunnen hierin mogelijk problemen rijzen, omdat deze instellingen minder aan regels gebonden zijn. Is dat niet het geval, dat zult u worden uitgenodigd om uw bezwaren mondeling toe te lichten.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 159 vragen en antwoorden over Subsidies.