Wat is het budget van SDE+ en wanneer kan ik deze aanvragen?

De subsidieregeling SDE+ (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) is in 2020 verbreed naar SDE++ (Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie). Dat lijkt een kleine aanpassing, maar het verschil tussen de twee regelingen is enorm: met ingang van 2020 ligt de focus van energieproductie naar energietransitie. De subsidies voor het opwekken van duurzame energie blijven dan bestaan, maar: er kan dan óók subsidie worden aangevraagd voor andere technieken die zorgen voor reductie van CO₂- of andere broeikasgassen.

Door het verbreden van de regeling komen met ingang van 2020 veel meer bedrijven in aanmerking voor deze subsidie. De SDE++ regeling biedt kansen voor bedrijven uit alle sectoren, die investeren in een beter klimaat en CO₂-besparende technieken. De SDE++ regeling zet in op de volgende vijf thema’s:
  • Hernieuwbare elektriciteit
  • Hernieuwbare warmte en groen gas
  • Hernieuwbare warmte kleinschalig (ISDE)
  • Geavanceerde hernieuwbare brandstoffen voor Vervoer
  • CO₂-reductie in de industrie.
De huidige SDE+ regeling biedt al subsidie voor energieopwekking uit duurzame bronnen (zon, wind, biomassa, geothermie en water). Deze technieken blijven bestaan binnen de nieuwe SDE++, maar worden aangevuld met andere technieken die CO₂ besparen. De SDE++ opent vanaf juni 2022 met een budget van € 11 miljard.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 159 vragen en antwoorden over Subsidies.