Welke onderzoeksprojecten komen in aanmerking voor de TKI Energie/PPS-toeslag?

De topsector energie heeft zeven belangrijke thema’s ondergebracht in Toponsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s - vanaf 2017: 'PPS-toeslag'). De zeven verschillende TKI’s zijn: wind op zee, gas, Switch2SmartGrids, compacte conversie en opslag (EnerGO), zonne-energie, duurzame economie (Biobased Economy)en duurzame procestechnologie (ISPT). Privaat-publieke samenwerkingsverbanden (PPS) kunnen ook rechtstreeks een aanvraag indienen voor PPS-projecttoeslag. Voor het aanvragen van een PPS-projecttoeslag voor een samenwerkingsverband moet dit samenwerkingsverband minimaal bestaan uit een onderzoeksinstelling en een ondernemer.
Om voor de toeslag in aanmerking te komen, moet de ondernemer een flinke private bijdrage leveren. Daarnaast moet het project uit fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling of een combinatie daarvan bestaan.
Elke TKI Energie kent verschillende subthema’s die elk specifieke onderwerpen omvatten en indienmomenten/budgetten hebben voor subsidieaanvragen. Combinaties van fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling, demonstratie, of haalbaarheidsstudies komen in aanmerking voor subsidie, bovendien moeten deze worden uitgevoerd door samenwerkingsverbanden. 
Bij de regeling gaat het voornamelijk om tenders waarbij na de sluitingsdatum de beste projecten subsidie krijgen totdat het budget op is. Aanvragen kunnen ingediend worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), ook is er meer informatie beschikbaar over elke TKI op de website van Topsector Energie.
De hoogte van de bijdrage wordt per geval bepaald.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 159 vragen en antwoorden over Subsidies.