Wat houdt het programma INTERREG in?

INTERREG is een Europees programma dat internationale samenwerkingsprojecten binnen verschillende Europese regio's stimuleert om Europa sterker te maken en economische verschillen tussen regio’s en lidstaten te verkleinen. 2014-2020 is de 5e periode dat INTERREG beschikbaar is en is bekend als INTERREG V. Projecten die in aanmerking komen voor subsidie hebben te maken met (eco)innovatie, milieu, duurzame energie en efficiënt gebruik van natuurlijke grondstoffen. Het programma is, naar grootte van de gebieden die worden bestreken, en de schaal van de projecten, opgedeeld in drie onderdelen(hiervan zijn de kleinere twee, INTERREG A en B, het meest interessant voor ondernemers):
  • INTERREG A stimuleert grensoverschrijdende samenwerking in grensgebieden. Onder grenzen worden zowel land- als zeegrenzen verstaan. Duitsland-Nederland, Vlaanderen-Nederland, Zeeën en Euregio Maas Rijn.
  • INTERREG B stimuleert samenwerking binnen groepen van regio's, Noordzee regio (NSR) en Noord West Europa (NWE). INTERREG Europe stimuleert interregionale samenwerking, coöperatienetwerken en uitwisseling van ervaring door de gehele EU.
Het programma werkt met tenders. Per gebied worden bepaalde branches en projectsoorten aangewezen waarvoor subsidie beschikbaar wordt gesteld.
Belangrijke onderwerpen zijn onder andere infrastructuur op transport- en IT-gebied, toerisme, natuur en milieu, innovatie en samenwerking met kennisinstituten.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 159 vragen en antwoorden over Subsidies.