Wat houdt de regeling WBSO in?

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een laagdrempelige fiscale regeling om speur- en ontwikkelingswerk (ook wel Research & development genoemd) binnen het bedrijfsleven te stimuleren. De WBSO bestaat op dit moment uit een aftrek speur- en ontwikkelingswerk in de inkomstenbelasting en een afdrachtvermindering binnen de loonbelasting en premie volksverzekeringen. Met deze regelingen kunnen de loonkosten van werknemers of ondernemers die speur- en ontwikkelingswerk verrichten worden verlaagd. Ieder bedrijf dat producten, processen of programmatuur ontwikkelt komt in beginsel in aanmerking voor deze regeling. De volgende vier projectcategorieën worden in de WBSO-regeling ondersteund:
  1. Analyse technische haalbaarheid. De analyse is gericht op de technische haalbaarheid van eigen speur-& ontwikkelingswerk (S&O). De analyse moet betrekking hebben op een eigen S&O-project en moet antwoord geven op de vraag of de aanvrager zelf een S&O-project kan gaan uitvoeren.
  2. Ontwikkelingsprojecten, deze hebben binnen de WBSO betrekking op ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) producten, processen of programmatuur die nieuw zijn voor de aanvrager.
  3. Technisch wetenschappelijk onderzoek. Deze projecten hebben betrekking op wetenschappelijk onderzoek op het gebied van fysica, chemie, biotechnologie, productietechnologie, informatie- of communicatietechnologie et cetera, met als doel het zoeken van een verklaring voor een verschijnsel.
  4. Technisch onderzoek richt zich op de verbetering van het fysieke productieproces of gebruikte programmatuur. Het onderzoek levert een aanzienlijke verbetering van de productiemethode op door het substantieel wijzigen van productieprocessen en/of het modelleren van processen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 159 vragen en antwoorden over Subsidies.