Hoe gaat de verliesverrekening vanaf 2022 in haar werk?

Per 1 januari 2022 worden de regels omtrent verliesverrekening aangepast. Op dit moment kan een verlies met de winst uit het voorgaande jaar en de winst uit de zes volgende jaren worden verrekend. Die laatste beperking verdwijnt: een verlies kan dan met de winst uit alle komende jaren worden verrekend. De voorwaartse verliesverrekening wordt daarmee onbeperkt in de tijd.
Een andere beperking komt daar echter voor terug: van de winst kan slechts 1 miljoen euro plus de helft van het bedrag boven de 1 miljoen euro worden verrekend. Met andere woorden, over 50% van de winst boven 1 miljoen euro moet voortaan altijd belasting worden betaald, ook als er nog verliescompensatie aanwezig is. De beperking geldt zowel voor voorwaarts als achterwaarts verrekenbare verliezen. Daar staat tegenover dat de beperking in de tijd voor wat betreft de voorwaartse verliesverrekening wordt losgelaten. De carry-backtermijn blijft een jaar. Met deze maatregel wil de overheid voorkomen dat bedrijven met grote bedragen aan verliescompensatie jarenlang geen winstbelasting betalen.
Voor de inkomstenbelasting gelden overigens weer andere termijnen voor verliesverrekening. Die veranderen niet per 2022.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 283 vragen en antwoorden over Vennootschapsbelasting.