Welke rol spelen 'verdienmogelijkheden' bij het bepalen van de resterende verdiencapaciteit?

Met de arbeid waarop de resterende verdiencapaciteit wordt gebaseerd, moet een inkomen kunnen worden verworven. Hiervan is sprake als de arbeid niet alleen geschikt maar ook gangbaar is. De arbeid is gangbaar als er in Nederland aantoonbaar tenminste drie geschikte functies zijn die gemiddeld drie arbeidsplaatsen hebben. In de praktijk zal de keuringsarts de mogelijkheden op de arbeidsmarkt toetsen aan de hand van een zestal rubrieken:
  • Het persoonlijk functioneren: Hierin worden vragen gesteld over concentreren, verdelen van aandacht, flexibiliteit en geheugen. Mensen die veel pijn hebben, zullen in deze rubriek veel van hun problemen naar voren kunnen brengen.
  • Het sociaal functioneren: In deze rubriek wordt gevraagd naar het functioneren in het gewone dagelijkse sociale leven. Lezen, schrijven, autorijden, omgaan met gevoelens van anderen zijn daar voorbeelden van.
  • De werkplek (de fysieke omgevingseisen): Hier wordt gekeken naar de omstandigheden op de werkplek. Kun je tegen hitte, kou? Heb je last van stof of uitlaatgassen? Kun je tegen het werken met beschermende materialen? Dit zijn vragen waar in deze rubriek naar gekeken wordt.
  • Bewegen (dynamisch handelen): Alle aspecten van het bewegen komen hier aan de orde. Lopen, het gebruik van handen, van armen, van de rug. Ook naar dragen, tillen, sjouwen en verplaatsen wordt gekeken. Verder komen het gebruik van het hoofd en de nek en van de knieën aan de orde.
  • Statische houdingen: In dit onderdeel worden vragen gesteld over statische houdingen als staan, zitten en het werken met een bepaalde stand van de rug, schouders en nek.
  • Werktijden: Door middel van deze rubriek wil de verzekeringsarts vaststellen óf en wanneer je niet kunt werken. Er wordt rekening gehouden met zowel psychische als de lichamelijke klachten.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 276 vragen en antwoorden over Arbeidsongeschiktheid Participatiewet.