Is het mogelijk om eigenrisicodrager te worden voor de IVA?

De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) bestaat uit twee delen: de Regeling inkomensvoorziening voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten (IVA) en de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). De WGA (werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten) is voor:
  • Werknemers die van 35 tot 80% arbeidsongeschikt zijn;
  • Werknemers die volledig (maar niet duurzaam) arbeidsongeschikt zijn.
De IVA (Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten) is voor werknemers die duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Op dit moment wordt de IVA collectief gefinancierd en betalen werkgevers hiervoor de uniforme basispremie WAO/WGA/IVA.
Eigenrisicodragen kan alleen voor werknemers die onder de WGA vallen, voor de IVA kan dat niet. Werkgevers zouden daarmee verantwoordelijk worden voor risico’s die ze moeilijk kunnen beïnvloeden. Dat is het geval omdat de IVA alleen bedoeld is voor werknemers die duurzaam en volledig arbeidsongeschikt zijn en bij wie er dus geen herstel te verwachten is. Het is niet logisch om een financiële prikkel voor werkgevers in te voeren in de vorm van een gedifferentieerde premie. Bij de WGA is het wel logisch om de werkgever te blijven te betrekken bij de re-integratie van de werknemer en zijn uitkering. Herstel is dan immers (nog) niet uitgesloten.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 276 vragen en antwoorden over Arbeidsongeschiktheid Participatiewet.