Wat zijn de belangrijkste kenmerken van wel of niet eigenrisicodragen?

De verschillen zijn terug te brengen op kosten, de duur van de verantwoordelijkheid en de betalingsinstantie.
 
  Niet eigenrisicodrager Wel eigenrisiodragen
Wie draagt de kosten van de uitkering De werkgever betaalt de gedifferentieerde WGA-premie aan de Belastingdienst. Hierdoor is deze verzekerd tegen de kosten van de WGA-uitkeringen. De werkgever draagt de kosten van de WGA-uitkeringen de eerste 10 jaar van uitkeren zelf. Deze kan zich particulier verzekeren voor deze kosten of u betaalt deze kosten zelf.
Hoe lang verantwoordelijk voor re-integratie Werkgever de eerste 2 jaar (104 weken) van arbeidsongeschiktheid. Vanaf de start van de WGA-uitkering neemt UWV deze verantwoordelijkheid over. Werkgever de eerste 2 jaar (104 weken) van arbeidsongeschiktheid.Vanaf de start van de WGA-uitkering blijft de werkgever vervolgens nog 10 jaar verantwoordelijk voor die re-integratie. Hij draagt dus maximaal 12 jaar de kosten van re-integratie. Daarna neemt UWV die verantwoordelijkheid en kosten over.
Wie betaalt uit aan de (ex-) werknemer UWV betaalt de uitkering uit. Optie 1 (standaard): UVW betaalt de uitkering uit. De werkgever betaalt het bedrag aan UWV.
Optie 2 (op verzoek): de werkgever betaalt de uitkering zelf. Bepaalde kosten kunnen bij UWV worden gedeclareerd*).

*) Als de werknemer recht heeft op een loonaanvullingsuitkering komen alleen de kosten tot het bedrag van een (meestal lagere) vervolguitkering voor rekening van de werkgever.
Heeft de werkgever met UWV afgesproken dat hij de uitkering zelf betaalt aan de (ex-)werknemer, dan betaalt hij ook zelf de loonaanvullingsuitkering aan de (ex-)werknemer. Vervolgens declareert hij bij UWV het verschil tussen die uitkering en de vervolguitkering.
 
 


 
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 276 vragen en antwoorden over Arbeidsongeschiktheid Participatiewet.