Moet er een terugkeerpremie worden betaald bij de beëindigen van het eigenrisicodragen ?

Grote en middelgrote ondernemingen die nu eigenrisicodrager voor de Ziektewet zijn, moeten als zij terug willen naar de verplichte verzekering bij UWV de eerste twee jaar een zogenoemde terugkeerpremie betalen. Deze zal hoger zijn dan de minimumpremie van 0,14% die tot nu toe geldt bij terugkeer naar UWV.
Bij de WGA is deze minimumpremie rationeel, omdat er ook pas twee jaar na terugkeer bij UWV uitkeringen kunnen ontstaan. De werkgever betaalt bij ziekte immers eerst twee jaar lang het loon door.
Bij de Ziektewet kunnen er direct na de terugkeer bij UWV al ZW-uitkeringen ontstaan in de betreffende onderneming. De minimumpremie voor de ZW zou dan niet in verhouding staan tot het werkelijke risico. Wat de minister SZW betreft moeten grote en middelgrote werkgevers die terugkeren naar de verzekering van UWV daarna de eerste twee kalenderjaren de helft van de sectorpremie ZW betalen, tenzij dit lager uitvalt dan het individuele werkgeversrisico dat UWV kan berekenen op basis van een eerder verzekerde periode via UWV. In dat geval geldt de hogere individuele premie. Voor (middel)grote werkgevers in sectoren waar de helft van de sectorpremie ZW lager is dan de feitelijke minimumpremie heeft de invoering van de hogere terugkeerpremie per 1 januari 2015 geen gevolgen.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 276 vragen en antwoorden over Arbeidsongeschiktheid Participatiewet.