Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen WAO en WIA?

De belangrijkste verschillen zijn:
  • De voorafgaande periode van loondoorbetaling bij ziekte is per 1 januari 2004 verlengd van 52 naar 104 weken.
  • De WIA maakt onderscheid tussen enerzijds gedeeltelijk arbeidsgeschikt en anderzijds volledig en duurzaam arbeidsongeschikt, terwijl de WAO alleen een onderscheid kende tussen arbeidsongeschiktheidsklassen.
  • Gedeeltelijk arbeidsgeschikten vallen onder de WGA en worden gestimuleerd zoveel mogelijk te werken als hun ziekte of beperking toelaat. De WGA biedt verschillende re-integratievoorzieningen en kent een financiële prikkel: meer werken is altijd lonend. In de eerste loongerelateerde fase bedraagt de WGA-uitkering 70% (de 1e twee maanden 75%) van het verschil tussen het dagloon (het 'laatstverdiende' loon) en het eventuele inkomen dat met werken wordt verdiend. In de fase daarna is er een loonaanvulling als men meer dan de helft van zijn resterende verdiencapaciteit benut, of een vervolguitkering als men minder dan de helft daarvan benut. Met een loonaanvulling verdient men altijd meer dan met de vervolguitkering die gerelateerd is aan het minimumloon.
  • Een gedeeltelijk arbeidsgeschikte in de WAO kon ook een WW-uitkering ontvangen; in de WIA zijn deze uitkeringen ge-integreerd in één loongerelateerde WGA-uitkering. De loongerelateerde WGA-uitkering is even hoog als de WAO- en WW-uitkering samen.
  • Volledig en duurzaam arbeidsongeschikten krijgen een IVA-uitkering. Het element 'duurzaam' kwam niet voor in de WAO. De IVA-uitkering bedraagt maximaal 75% van het dagloon (en kent niet zoals de WAO een verschil in dagloon en vervolgdagloon). Een IVA-uitkering kan ook eerder dan na twee jaar ziekte worden toegekend.
  • Indien het gezinsinkomen onder het sociale minimum komt, is een toeslag op grond van de TW mogelijk, en hoeft geen beroep meer te worden gedaan op de IOAW.
  • De ondergrens om in aanmerking te komen voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering is verhoogd van 15% arbeidsongeschikt naar 35%.
  • De re-integratievoorzieningen die voorheen waren opgenomen in de Wet REA, zijn nu opgenomen in de WIA en zijn uitgebreid. De Wet REA is per 29 december 2005 vervallen.
  • Het claimbeoordelingsproces in de WIA is strakker opgezet en gemonitord en is daardoor van hogere kwaliteit.
  • De regels die de mate van arbeidsongeschiktheid bepalen en die zijn opgenomen in het Schattingsbesluit arbeidsongeschiktheidswetten, zijn verscherpt (deze gelden overigens ook voor WAO'ers onder de 45 jaar op 1 juli 2004 (herbeoordeling) en voor de WAO-instroom vanaf oktober 2004).
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 276 vragen en antwoorden over Arbeidsongeschiktheid Participatiewet.