Onder welke omstandigheden mag een werknemer de boekhouding van de werkgever inzien?

Een werknemer kan inzage vragen in de boekhouding van de werkgever indien zijn loon afhankelijk is van de bedrijfsresultaten. Indien de werknemer een variabel loon ontvangt, zoals provisie, winstdeling, tantième en gratificatie, dan is de hoogte van dit loon afhankelijk van (financiële) gegevens van het bedrijf van de werkgever. Indien een discussie ontstaat over de hoogte van het variabel loon, dan heeft de werknemer wettelijk controlerecht (art. 7: 619 BW). Op basis van dit artikel heeft de werknemer het recht om aan zijn werkgever overlegging van gegevens uit de boekhouding te vragen die noodzakelijk zijn om de hoogte van zijn variabel loon vast te stellen. Het controlerecht heeft alleen betrekking op de gegevens die nodig zijn om de hoogte van het variabel loon vast te stellen. Dit betekent dat het de werknemer niet vrij staat om de gehele boekhouding op te vragen.
De werkgever en werknemer kunnen onderling schriftelijk overeenkomen dat een derde bevoegd is om de financiële gegevens in te zien. Meestal zal de werknemer een derde inschakelen om de financiële gegevens van de werkgever te kunnen beoordelen.
De werknemer kan ook om andere redenen inzage vragen in de gegevens van de werkgever. Zo kan er een discussie ontstaan over het aantal gewerkte uren. Ook kan het gebeuren dat inzage wordt gevraagd in het personeelsbestand van de werkgever bij het vaststellen van het anciënniteit- en afspiegelingsbeginsel.
De werkgever kan van de werknemer of de door de werknemer ingeschakelde derde geheimhouding vragen. Indien aan een derde een geheimhoudingsplicht wordt opgelegd, dan geldt deze plicht niet jegens de werknemer, tenzij het de winst van de onderneming betreft. Indien het loon afhankelijk is van de winst, dan heeft de ingeschakelde derde geen geheimhoudingsplicht heeft ten aanzien van de winstcijfers.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Belonen & Beoordelen.