Is een bonus terugvorderbaar?

Bonussen die zijn toegekend op basis van, naar later blijkt, onjuiste informatie of uitkering wegens onredelijkheid of onbillijkheid toch niet kan worden gerechtvaardigd kunnen sinds 1 januari 2014 worden teruggevorderd. Sinds die datum geldt de Wet terugvordering bonus. De wet is van toepassing op bestuurders van NV's en financiële ondernemingen. Bij financiële ondernemingen geldt de wet ook voor de dagelijkse beleidsbepalers. De terugvordering, ook wel 'claw back', zou het de risicobereidheid moeten doen afnemen en het langetermijnbelang van de onderneming moeten dienen. Als de raad van commissarissen meent dat de vooruitzichten van de onderneming op het moment van uitkering ongunstig zijn, dan wel de doelstellingen niet zijn bereikt, dan kan deze de hoogte van de bonus aanpassen.
De wet ziet er ook op toe dat eventueel behaalde koerswinsten op aandelen kunnen worden verrekend met de beloning die de bestuurder nog tegoed heeft. Dat kan zich voordoen bij een fusie of overname. De verrekening vindt plaats als de bestuurder zijn aandelen verkoopt of het bedrijf verlaat.
Ondernemingen waarop de wet van toepassing is moeten in hun jaarverslag verantwoording afleggen over het al dan niet gebruiken van de bevoegdheid tot aanpassing of terugvordering.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Belonen & Beoordelen.