Wat is een toeslag bezwarende werkomstandigheden?

Toeslag bezwarende werkomstandigheden (inconvenienten, gevaren) is een toeslag voor het verrichten van werkzaamheden onder belastende of gevaarlijke omstandigheden.
Als het goed is werkt iedere werkgever voortdurend aan de verbetering van processen en daarmee ook aan de verbetering van de werkomstandigheden. Er blijven echter altijd omstandigheden die wettelijk gezien zijn toegestaan, maar die door medewerkers als belastend worden ervaren. De werkgever kan in dat geval besluiten – of de cao heeft dat zo geregeld – dat het werken onder die omstandigheden worden gecompenseerd door het verstrekken van een toelage. Of beter gezegd: de werkgever wil de medewerkers extra waarderen die bereid zijn onder deze omstandigheden te werken.
De werkgever voldoet daarmee aan zijn wettelijke verplichtingen, maar toont zich tevens een goed werkgever voor zijn medewerkers.  Bovendien nodigt het verstrekken van toelages uit om extra in verbeteringen van werkprocessen te investeren. Immers, door het verbeteren van de werkomstandigheden zullen minder medewerkers aanspraak kunnen maken op een toelage.
Word pro

Pro-abonnees downloaden gratis het Ebook met 247 vragen en antwoorden over Belonen & Beoordelen.